~3

Το Φεβρουάριο του 2008, στο στρατόπεδο ΑΤΑ, στην πόλη της Λάρισας, δύο φαντάροι που φυλάνε σκοπιά στην πύλη δέχονται επίθεση από αγνώστου είδους πουλιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτά τα πουλιά εφορμούν εναντίον στρατιωτών. Εδώ και μήνες ταλαιπωρούν τις σκοπιές της πύλης και ερεθίζουν τα ήδη ευαίσθητα νεύρα των φαντάρων νύχτα τη νύχτα, όμως, συνήθως, αποχωρούν μετά από βωμολοχίες, άγρια κουνήματα των όπλων, ή αφού οι φαντάροι τελικά κρυφτούν πίσω από κάποιο θάμνο ή κάποια άλλη προστατευτική επιφάνεια. Τον Φεβρουάριο όμως κάτι αλλάζει. Το κρύο είναι ξυραφένιο, πυκνώνει την ατμόσφαιρα και θολώνει το βλέμμα, όλες οι επιφάνειες μοιάζουν επώδυνες πριν καν τις ακουμπήσεις, το όπλο καίει στα χέρια, και όταν ο ένας φαντάρος κοιτάζει τον άλλο, η μορφή του μοιάζει έτοιμη να διαλυθεί σε μικρές λωρίδες φωτός και πάγου. Ο ένας από τους δύο στρατιώτες που φύλαγαν σκοπιά εκείνο το βράδυ, αυτός που έμεινε άπραγος, διηγείται τη σκηνή ως εξής: Ακούν το γνώριμο θρόισμα στα δέντρα περιμετρικά του στρατοπέδου. Αρχίζουν προκαταβολικά τις χριστοπαναγίες και φέρνουν τα σώματα τους πιο κοντά, πλάτη με πλάτη, για να υποδεχτούν το σμήνος ενωμένοι. Ο βομβαρδισμός από κρωξίματα τους κατακλύζει πριν καν εμφανιστούν τα πουλιά. Το σμήνος πέφτει πάνω τους. Ο δεύτερος φαντάρος, που ως τότε ψιθύριζε βρισιές μέσα από τα δόντια του, τα χάνει, οπλίζει, αρχίζει να ουρλιάζει και να ρίχνει στον αέρα. Ο άλλος πέφτει κάτω για να μην φάει καμιά αδέσποτη. Κανένα πουλί δεν πέφτει νεκρό από σφαίρα, αλλά εξαφανίζονται. Στο τέλος πιάνει και τους δύο στρατιώτες νευρικό γέλιο.
Ολόκληρη αυτή η σκηνή καταγράφεται από τις κάμερες ασφαλείας στην πύλη, και το βίντεο κυκλοφορεί κατά μήκος της ιεραρχίας του στρατοπέδου. Αποτελεί ανέκδοτο, και όλοι αναπαράγουν την ιστορία ακριβώς με τον τρόπο που την αφηγήθηκε ο φαντάρος που δεν πυροβόλησε. Τελικά ένας υπεύθυνος, στου οποίου τα χέρια φτάνει το βίντεο, βάζει τους φαντάρους να κόψουν τα δέντρα γύρω από το στρατόπεδο. Η αληθινή κατάληξη της ιστορίας είναι η εξής: τα πουλιά μετακομίζουν από τα δέντρα στη στέγη του στρατοπέδου και συνεχίζουν να επιτίθενται, πλέον όχι μόνο στους φαντάρους αλλά και σε υψηλόβαθμους. Η αληθινή κατάληξη δεν είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας: Παρότι όλοι έχουν δεί το βίντεο, όλοι διηγούνται την ιστορία όπως την αφηγήθηκε ο φαντάρος που δεν πυροβόλησε. Το βίντεο όμως δείχνει τα πουλιά να εφορμούν χωρίς κρωξίματα, τον δεύτερο φαντάρο σιωπηλό, στα όρια των δακρύων, να οπλίζει και να στοχεύει τον πρώτο φαντάρο, τον πρώτο φαντάρο να πλησιάζει την κάνη, να την παραμερίζει, να τον αγκαλιάζει και να τον φιλάει στο στόμα, τον δεύτερο να χαλαρώνει τη λαβή στο όπλο και να ενδίδει στο φιλί, μέχρι ο στρόβιλος των πουλιών να τους κυκλώσει, και να μη διακρίνονται οι φιγούρες πίσω από αυτό το μαύρο τείχος από ράμφη και πούπουλα.
Το φιλμ της κασέτας θα φθαρεί και τελικά θα καταστραφεί, η ιστορία θα συνεχίσει να διαδίδεται με τον ίδιο τρόπο, και τα πουλιά θα συνεχίσουν να επιτίθενται.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: