ghost gangs

Η ομάδα Κοστέλο ξεκίνησε στη διαμάχη Αμπελοκήπων-Κολωνού. Τότε ήταν συχνό φαινόμενο οι συγκρούσεις ανάμεσα σε συνοικίες. Αρχιζαν από αγώνες τοπικών ομάδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή βόλευ που έπεφτε ξύλο, συνεχιζόταν σε ομαδικό ξύλο στην Πλάκα στο καρναβάλι και τελικά με ραντεβού “συμμοριών” για ξύλο.
Ετσι κάπως σχηματίστηκε η ομάδα Κοστέλο με μέλη από Κολωνό και Αμπελόκηπους (αντιφατικό λίγο αφού ήταν αντιμαχόμενες περιοχές).
Η πρώτη τους ρατσιστική επίθεση ήταν σε βάρος Ρομά που διανυκτέρευαν σε πλατεία της περιοχής για να πουλήσουν χαλιά την επομένη στη λαική αγορά. Η ομάδα αυτή (μεταξύ των οποίων υπήρχαν και 2 τουλάχιστον άτομα που σήμερα είναι σύντροφοι, αν διαβάζουν ας το επιβεβαιώσουν) την έπεσε με αυγά εναντίον των κοιμισμένων Ρομά.
Σε σχέση με τις ρατσιστικές επιθέσεις που ξέρουμε, το σκηνικό ήταν μάλλον κωμικό, αφού μερικά αυγά έσπασαν στα χέρια των “ρατσιστών” και έγιναν χάλια. Οι δε Ρομά ούτε καν κατάλαβαν τι παίχτηκε και συνέχισαν τον ύπνο τους.
Η συνέχεια όμως δεν ήταν καθόλου κωμική.
Οι Κοστελο-Μαρνέζοι έγιναν φόβος και τρόμος στην περιοχή. Κάθε μαμούχαλο ήθελε να μπεί στην ομάδα τους για να πάψει να είναι περίγελος άλλων παιδιών.
Ετσι είχαν την πολυτέλεια την επιλογής ανάμεσα στα υποψήφια μέλη που έπρεπε να είναι αμάσητα στο φόβο κι όσο το δυνατό γυμνασμένα. Για να το εξασφαλίσουν αυτό, πλάκωναν στο ξύλο κάθε νέο μέλος και έκριναν από την αντίδρασή του αν έκανε για την ομάδα τους ή ήταν χέστης.
Με τον καιρό βρήκαν τρόπους να βγάζουν και λεφτά από τη μούρη που πουλούσαν στα γύρω μαγαζιά.

Γύρω στα τέλη των ’80 το 3ο δημοτικό διαμέρισμα διοργάνωνε συναυλία στην πλατεία του Θησείου με συμμετοχή punk σχημάτων. Εκεί εμφανίστηκαν καμιά 10αρία σκινάδες της ομάδας Κοστέλο ανάμεσα στα πανκιά. Κατά το τέλος της συναυλίας οι σκινάδες την είδαν να πουλήσουν μούρη στο Θησείο ξηλώνοντας κάτι κάδους σκουπιδιών και πετάγοντάς τα στον κόσμο που χόρευε πόγκο.
Η αντίδραση ήταν άμεση, οι σκινάδες έφυγαν κακήν-κακώς, ματωμένοι με σπασμένα χέρια κλπ. απειλώντας ότι θα έρθουν την επόμενη μέρα.
Κάπου εκεί ήταν το μπαράκι του ΠΑΣΟΚου προέδρου του διαμερισματικού συμβουλίου. Το μαγαζί ήταν μάλλον φλώρικο με μουσικές όπως scorpions και europe, όμως οι σκινάδες ήξεραν ότι ήταν του διαμερισματάρχη. Υπήρξε μια πανκινητοποίηση ολόκληρου του αντιφασιστικού φάσματος του Θησείου, από πασόκια και κνίτες οικοδόμους μέχρι ανάρχες και αντιφασίστες χουλιγκάνους.
Δεν άργησε να εμφανιστεί οπλισμένη η ορδή του Κοστέλο με επικεφαλής τον ίδιο (ο Μαρνέζος είχε ήδη διακόψει) που κρατούσε ένα πυροσβεστικό τσεκούρι.
Οι αντιφασίστες βρίσκονταν κρυμμένοι σε άλλο μαγαζί στο ίδιο κτήριο.
Αφού μπήκαν οι φασίστες στο μαγαζί του διαμερισματάρχη κι άρχισαν να σπάνε τα έπιπλα, μπήκε μέσα ένας τεράστιος κνίτης και τους είπε “οποιος θέλει να φύγει, να φύγει τώρα”.
Οι φασίστες γέλασαν κι έκαναν να του επιτεθούν. Τότε έσκασε ένα απίστευτο πολύχρωμο μπούγιο κι έγινε της κακομοίρας.
Ολοι οι φασίστες έφυγαν κυριολεκτικά με φορεία ενώ ο Κοστέλο έφυγε λιπόθυμος με το τσεκούρι του καρφωμένο στην ωμοπλάτη.
Εκτοτε, οι φασίστες ήταν γ.τ.π. όπου κι άν εμφανίζονταν (ακόμα και σήμερα δεν τολμούν να επιτεθούν ανοιχτά χωρίς κρατική κάλυψη), ενώ οι μέχρι τότε νταήδες πορτιέρηδες του “χώρου” τους άρχισαν να τρώνε ξύλο από πιτσιρικάδες και να τους διώχνουν από τις δουλειές (παράδειγμα ο Ρόμμελ).
Ο Κοστέλο δεν ξαναεμφανίστηκε στους δρόμους. Οπως είπα παραπάνω βρίσκεται χαμένος κάπου στο Λονδίνο.

One Response to “ghost gangs”

  1. Σε όλους εσάς τους διπλωματικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών που μου φάγατε το δικό μου μέρισμα 8% που εδικαιούμην, χωρίς να μην απαντήσετε καν στην αίτησή μου, έστω και αρνητικά εδώ και 1 ½ χρόνο, σας εύχομαι να σας μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί σας και τα επιδόματά σας.

    Τα λεφτά από το μέρισμα 8% που μου στερήσατε εύχομαι να σας τα πάρει το Κράτος στο πολλαπλάσιο, να σας αφήσει χωρίς καθόλου ασφαλιστικό σύστημα, να μην υπάρχει καθόλου σύνταξη για να πάρετε και να μείνετε χωρίς τίποτα.

    Να βλέπετε τους μισθούς και τις συντάξεις της Βουλγαρίας και να κλαίτε λέγοντας «αχ να είχαμε και εμείς τέτοιους μισθούς και τέτοιες συντάξεις». Και να αναφωνείτε «τι καταφέραμε τελικά στερώντας το συνάδελφο από το 8% μέρισμα που έπρεπε να πάρει και δεν του δώσαμε;»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: